Laminasyon
Laminasyon
Laminasyon; farklı katmanların ve yüzeylerin yapıştırıcılar, basınç ve ısı ile birleştirilip tek bir katman hâline getirilmesidir. Ürünün verimliliğini ve sağlamlığını artıran bu yöntem, ürünü daha modern bir görünüme kavuşturur.
Baskı sistemlerinden tekstil sektörüne kadar pek çok alanda kullanılan bu yöntem; panel, soğuk ve sıcak gibi farklı makine ve tekniklerle uygulanır.
Laminasyon alanında da adından söz ettiren Kılıç Reklam, nitelikli hizmet anlayışını tüm laminasyon çalışmalarına yansıtır. Kişisel veya kurumsal ihtiyaçlara standartların üzerinde kalitesi, modern ve güncel teknolojisi, profesyonel kadrosu ile yanıt verir.
Laminasyon Kullanım Alanları
Bu uygulama bilhassa mobilyalara estetik bir görünüm kazandırmak, pürüzsüz hâle getirmek, izolasyonunu sağlamak ve mukavemetini artırmak için tercih edilir. Özellikle de suntaları ve ham MDF yüzeyleri kaplamak için laminasyon tekniğinden faydalanılır. Böylece mobilyaların göze hitap etmesi sağlanır ve dayanıklılık kazandırılır.
Zemin kaplamalarında oldukça yaygın kullanılan laminant parkelerin yapımında yine laminasyon yöntemine başvurulur. Paketleme işlerinde de bu yöntem bir hayli rağbet görür.
Çeşitli döşeme yüzeyleri, tavan kaplamaları ve ‘lamine’ ibaresinin bulunduğu her şey bu metodla elde edilir.
Değişik kalınlıklarda ve farklı tiplerde kumaşların yapımı için laminasyon uygulamasından yararlanılır. Örneğin döşemelik kumaş, bez çanta, kemer ve ayakkabı imalatında laminasyon tekniği son derece popülerdir. Duvar kâğıdı ve buna benzer dekoratif ürünlerde de yine laminasyon tekniği karşımıza çıkar. Ayrıca bu yöntem baskı, matbaa, inşaat ve otomotiv sektörlerinde de kendine yer bulur.
Baskı Hizmetlerinde Laminasyon Uygulamaları
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere laminasyon bir yüzey kaplama uygulamasıdır. Bir bitiş tekniği olarak, basılı materyalin üzerine uygulanan en son işlem ‘laminasyon’ adını alır.
Darbelere karşı hassas olan kâğıt materyallerin gücünü ve kalitesini artıran bu uygulama, kullanım ömrünü de uzatır. Kâğıtların ve sayfaların kolayca yırtılmasını engeller. Onları leke, kırışma, yırtılma, su ve nem gibi olumsuzluklara karşı dayanıklı hâle getirir. Bu da ürünlerin orijinalliğini koruma bakımından büyük önem taşır.
Baskının çizilmesini engeller. Ürüne temas edecek sıvı ya da kimyasallara karşı bariyer görevi üstlenir.
Laminasyon uygulaması gerçekleştirilirken yüzey kaplama malzemesi olarak lak, selefon, vernik gibi malzemeler kullanılır. UV Lak laminasyon çeşidi daha uygun maliyetli bir çözüm olduğu için ilgi görürken; kabartma lak ise baskıların çeşitli kısımlarını belirginleştirmek için kullanılır. Daha ziyade kurumsal baskılara uygulanır.
Verniğe kıyasla daha parlak olan ‘Dispersiyon Lak’ yöntemi ise su bazlıdır ve ofset makinalerde tercih edilir.
Başarılı ve dış etkenlere karşı dirençli baskı çalışmaları elde etmeye yarayan laminasyon; mat, yarı mat veya parlak olarak uygulanabilir.
Bu özelliklerinden dolayı laminasyon; karton çantaları, maske ve diğer ürün kutularını daha dikkat çekici bir görünüme ulaştırmak için tercih edilir.
Sertifika ve kimlik gibi belgeleri daha sert bir yapıya kavuşturabilmek için laminasyon uygulamasından istifade edilir.
Dış ve iç mekân baskılarda yaygın olarak kullanılır. Fotoblok uygulamalarında, kitap kapaklarında ve kitap ayraçlarında, dergilerde, haritalarda, broşürlerde, kartvizitlerde laminasyon tercih edilerek kâğıt materyallerin çevresel faktörlerden korunması sağlanır.
Öte yandan bu yöntem koruyucu özelliğinin yanı sıra, parlak bir görünüm verdiği için de baskı sektörünün vazgeçilmezleri arasındadır. Renklerin daha canlı görünmesini sağlayarak ürünlerin şık ve estetik bir duruş sergilemesine yardım eder.
Kaplama malzemesi olarak genellikle selefon kullanılsa da, hangi laminasyon makinesinin tercih edileceği mürekkebin yapısına ve baskı tekniğine göre değişir.
Laminasyon Nasıl Yapılır?
Bunun için laminasyon poşeti veya filmi diye adlandırılan şeffaf plakalar kullanılır. Laminasyon makinesi olarak bilinen bir cihaz vasıtasıyla materyalin iki tarafına da yapıştırılır. Ayrıca tercihe göre tek kaplama yapılması mümkündür.
En çok kullanılan bazı laminasyon çeşitleri şöyledir:
- Mat Laminasyon: Sofistike ve zarif bir görünüm sunan bu teknik; yüzeyde kadifemsi bir yumuşaklık sağlar. Daha doğal bir görüntü oluşturduğu için kullanım alanı yaygındır. Koyu renkler üzerinde düşük kontrast meydana getirir. Materyallerin daha rahat okunmasına imkân verir. Haritalar, cafe ve restoran menüleri, kitap ve kitapçıklar için isabetli bir tercihtir.
- Parlak Laminasyon: Daha net ve keskin bir görünüm elde etmek gerekiyorsa bu yöntemin tercih edilmesi uygundur. Görselleri daha kontrastlı bir hâle getirir. Görsellik olarak daha ışıltılı ve kaygan bir görünüm arz eder. Toz, leke ve kir tutmadığı için gayet kullanışlıdır. Parmak izlerini belli etmez, temizlenmesi kolaydır. Maliyet açısından daha ekonomiktir. Parlak laminasyon filmleri sayesinde basılı materyallere cam benzeri, parlak bir görünüm verilir. Alttaki mürekkebin canlılığı ve rengi de büyük oranda artırılır. Eğitim materyallerinde, raporlarda, sunum dosyalarında bu yöntem en iyi seçimdir.
- İpek Laminasyon: Daha esnek ve sağlam bir yöntem olup; parlaklık yönünden her iki laminasyon çeşidinin ortası, dengeli bir görünüm sunar. %100 parlak veya %100 değildir. Işığı belirli koşullarda yansıtır. mat Materyallerin yüzeyini pürüzsüzleştirir.
Tüm bunlara ek olarak, uygulama biçimine göre laminasyon yöntemleri şöyle açıklanabilir:
Sıcak Laminasyon
‘Termal laminasyon’ diye de isimlendirilir. Çoğu zaman kâğıdın hem arka hem de ön yüzüne aynı anda uygulanır. Bu yüzden tek parçalık materyallerde tercih edilir.
İki şerit arasına yerleştirilen kâğıt malzeme, sıcak ısı uygulayan makineye gönderilip tek parça hâlinde çıktısı alınır.
Soğuk Laminasyon
Bu teknik ise genelde kâğıdın tek yüzüne yapılır. Basılı materyallerin üzerindeki mürekkebin çok hassas bir yapısı varsa bu yöntemin kullanılması daha doğrudur.
Kâğıt yüzeyi önce su bazlı bir yapıştırıcıyla kaplanır. Ardından lamine işlemi gerçekleştirilir. Bunun için çoğunlukla selefon malzemesinden yardım alınır. Top hâlindeki selefon şeridi kâğıt üzerine serilerek baskı uygulanır. Yapıştırıcının kuruması sıcak laminasyon uygulamasına kıyasla daha uzun sürer.
Kalıcılığı sıcak laminasyon uygulamasına göre daha düşüktür. Çünkü biraz uğraşılırsa kâğıttan ayrıştırılabilir. Üstelik ince selefon filmlerinin kırışma riski vardır.
Soğuk laminasyon sırasında kendinden yapışmalı laminasyon filmleri kullanılabilir. Bunlar, kaplanacak yüzeyin üzerine yerleştirildikten sonra merdaneden geçirilip yüzeye yapıştırılır. Sıcak laminasyon yapmanın mümkün olmadığı tekniklerde ve mürekkep püskürtmeli yazıcılarda bu yöntem oldukça işe yarar.
Laminasyonda Nelere Dikkat Edilmeli?
- Kumaş konstrüksiyonu
- Kumaşın yüzey özellikleri
- Malzemelerin kimyasal yapısı
- Kumaş stabilesi (Çekmesi veya esnemesi)
- Işık, UV, ısı dayanımı
- Polimer madde ve kumaş arasındaki bağın yüksek nem oranına ve suya karşı direnci
- Migrasyon gibi faktörler bunlardandır.
- Öte yandan selefon işlemi uygulanmış kâğıtları birkaç gün dinlendirmek gerekir. Çünkü selefon ile yapıştırıcı kâğıt arasındaki bağın sabitlenmesi için biraz zamana ihtiyaç vardır.
- Metalik mürekkep barındıran kâğıtlarda laminasyon işlemi yapılmamalıdır. Ortaya çıkacak hava kabarcıkları yapıştırıcının kâğıda tam olarak etki etmesini önleyebilir.
- Aynı zamanda kâğıdın gramajı 135 gramın altındaysa laminasyon işleminden uzak durulmalıdır. Aksi takdirde uygulama yapılırken kâğıt yırtılabilir.
Baskı ürünlerinizde hayal ettiğiniz görünüme ulaşmak için laminasyon hizmetleri alanında Kılıç Reklam Ajans farkını deneyimleyebilirsiniz. Böylelikle etkileyici tasarımınız sayesinde göz kamaştırabilir, rakiplerinizden daha iyisini yaparak daha fazla müşteri edinebilirsiniz.
Matbuu olarak deneyimli kadromuz ve gelişmiş çözüm yöntemlerimizle istediğiniz tüm laminasyon işlemlerini gerçekleştirmeye hazırız!